چکش تخریب چیست و چه کاربردی دارد؟

چکش تخریب

چکش تخریب یا بتنن شکن یکی از ابزارهای بسیار پرکاربرد در زمینه عملیات تخریب و ساخت و ساز ساختمانی است. این ابزار پرقدرت در پروژه های سنگین بتن‌ها را با سرعت بسیار بالایی می‌شکند. برای آشنایی بیشتـر با چکش تخریب و کاربرد آن در این مقاله از ابزار هیوندای با ما همراه باشید.

اگر قصد خرید دستگاه چکش تخریب را دارید، قبل از خرید باید به مجموعه نکات قابل توجهی دقت نمایید تا بتوانید بهتـرین نمونه موجود در بازار را تهیه نمایید.

چکش تخریب چیست؟

چکش تخریب یکی از قدرتمندتـرین ابزارها در زمینه عملیات تخریب و برداشتـن دیوارها، ستون‌ها و ساختمان‌های قدیمی، برداشتـن مصالح ساختمانی مثل کاشی‌ها و سرامیک‌ها، حفاری و دال‌برداری و برش و شکافتن سنگ‌ها است. به کمک این ابزار پرقدرت می‌توان بناهای قدیمی را در پروژه‌های ساختمانی و بازسازی منازل، تخریب بتن‌ها، ایجاد شکاف و تخریب بخش‌هایی از ساختمان تخریب کرد.

این ابزار با قابلیت چرخش مته و ضربه‌های کوبنده ای که دارد در عملیات حفر و تخریب کاربرد ویژه ای دارد. این دستگاه از یک دسته بلند، یک بدنه سنگین، آرمیچر، دنده و بالشتک تشکیل شده است.

مقاله پیشنهادی: لیست ابزار ساختمانی مورد نیاز برای فعالیت‌های عمرانی

عملکرد چکش تخریب به چه صورت است؟

چکش تخریب دارای یک موتور الکتریکی، پیستون و یک مته است. عملکرد چکش تخریب بدین صورت است که موتور الکتریکی پیستون را به جلو و عقب می‌راند و پیستون با فشار به طورف مته حرکت کرده و موجب وارد آمدن ضربه به آن می‌شود. با حرکت جابه جایی مته نیرو را به سطح کار انتقال داده و آن را می‌شکند و خرد می‌کند.

کابر یک چکش تخریب می‌تواند با عمود کردن دستگاه به محل مورد نظر به آنجا ضربه وارد کرده و آنجا را تخریب نماید.

نحوه استفاده از چکش تخریب

انواع چکش تخریب

چکش‌های تخریب در انواع مختلفی تولید می‌شوند که هر یک برای کار به خصوصی طراحی شده‌اند. این چکش‌ها بستـه به نوع منبع تغذیه‌ای که دارند به چهار دسته کلی چکش‌های برقی، چکش بادی یا پنوماتیک، چکش هیدرولیکی و چکش گریسی تقسیم می‌شوند. با شناخت کافی هر یک از این چکش‌ها گزینه مورد نظر خود را می‌توانید انتخاب نمایید.

در ادامه این مقاله به بررسی هر یک از این چکش‌ها خواهیم پرداخت.

چکش‌های تخریب برقی یا الکتریکی

این نوع چکش‌ها معمولا کاربرد گسترده‌تری در پروژه‌های ساختمانی دارند. این دستگاه انرژی موردنیاز خود را از شبکه برق شهری تامین می‌کند. حمل و نقل این دستگاه به علت وزن سبکی که دارد آسان است. قیمت این دستگاه نیز مقرون به صرفه بود‌ه و امکان کنترول سرعت و نیروی آن نیز برای کاربران راحت است. این مدل چکش برخلاف چکش‌های بنزینی خطر و آسیبی برای محیط زیست ندارد.

چکش بادی یا پنوماتیک

این نوع چکش با قدرت هوا عملیات تخریب و حفر را انجام می‌دهد. این دستگاه برای انتقال نیرو به سرچکش و ایجاد ضربه از مکانیسم پنوماتیک استفاده می‌کند. معمولا از این نوع چکش برای تخریب آسفالت و جداول معابر استفاده می‌شود. چکش بادی یا پنوماتیک از یک سوپاپ کنترولی، سیلندر هوا و یک سر چکش تشکیل شد‌ه است. معمولا سروصدای این دستگاه بلند است ولی سرعت بالایی دارد. از دیگر مزایای این چکش می‌توان به وزن کمتـر نسبت به برخی از مدل‌های دیگر چکش، امکان استفاده در مکان‌های محدود و ساختار ساده دستگاه اشاره کرد.

چکش هیدرولیکی

در این مدل چکش‌ها برای حرکت سر چکش به جای انرژی مکانیکی یا برقی از نیروی هیدورلیک استفاده می‌شود. این نوع چکش‌ها وزن بیشتـری دارند و معمولا بر روی بیل‌های مکانیکی یا لودرها نصب می‌شوند. چکش‌های هیدرولیکی قدرت بالایی دارند و برای کاربردهای سنگین مثل تخریب مواد سخت مانند بتن مسطح، سازه‌های فلزی و سنگ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چکش‌های بنزینی

همانطور که از نام این چکش پیداست سوخت مورد استفاده این نوع چکش بنزین می‌باشد. این دستگاه به خاطر موتور قدرتمندی که دارد انجام کار را با سرعت بالاتـری پیش می‌برد ولی معمولا آلودگی صوتی و زیست‌محیطی این نوع چکش بالاست.

چکش گریسی

گیربکس این نوع چکش تخریب با استفاده از گریس خنک می‌شود. معمولا از چکش تخریب گریسی برای حفر سطوحی مانند آسفالت، سنگ‌های محکم و دیوارهای بتنی استفاده می‌شود.قدرت ضربه و دقت چکش‌های گریسی نسبت به چکش‌های تخریب روغنی بالاتر است. به کمک این چکش می‌توان از هدررفت زمان جلوگیری به عمل آورد. نکته قابل توجه دیگر این است که چکش‌های گریسی نسبت به سایر چکش‌ها عمر طولانی‌تری دارند.

انواع چکش‌های تخریب هیوندای

مطلب پیشنهادی: لیست چکش های تخریب هیوندای

نکات استفاده از چکش تخریب

چکش تخریب به نوع خود یکی از ابزارهای پرخطر می‌باشد که حین استفاده از آن برای جلوگیری از خسارت‌های جانی و مالی جبران‌ناپذیر باید نکات ایمنی را رعایت کرد.

  • نکته اول:  از آنجاییکه وزن چکش‌های تخریبی بالاست فرد استفاده‌کننده باید توانایی تحمل وزن و توانایی کنترول دستگاه را داشتـه باشد.
  • نکته دوم:  برای جلوگیری از خستگی جسمی باید فشار ملایم و متناسبی با نیاز کار داشتـه باشید.
  • نکته سوم:  حین تعویض چکش باید دستگاه را خاموش نمایید تا بتوانید از حوادث غیرمترقبه جلوگیری به عمل آورید.

مقاله پیشنهادی: عوارض کار با چکش برقی را بدانید!

علاوه بر موارد فوق، مهم است که نکات زیر را هم در هنگام استفاده از دستگاه در نظر داشته باشید:

  1. دقت نمایید که هیچ‌گاه چکش را به سمت افراد نگیرید.
  2. برای عمر بیشتـر دستگاه باید مرتبا آن را روغن‌کاری نمایید.
  3. قبل از روش کردن دستگاه باید اطمینان حاصل نمایید که محل کارتان خالی باشد تا آسیبی به کسی نرسد.
  4. حین کار با دستگاه حتی الامکان از ابزارهای ایمنی نظیر گوش‌گیر، عینک و کلاه ایمنی و ماسک استفاده نمایید.
  5. سعی کنید استفاده نادرستی از چکش نکنید و ضربه های غیرمناسبی به آن وارد ننمایید تا از خرابی آن در امان بمانید.
  6. هیچ‌گاه چکش را بطور پیوستـه مورد استفاده قرار ندهید. این کار موجب فرسودگی هر چه سریعتـر قطعات داخلی دستگاه می‌شود.
  7. بلافاصله بعد از اتمام کار با چکش باید آن را خاموش نمود و از تماس دست با نوک چکش اجتناب شود ؛ چرا که موجب سوختگی دست‌ها خواهد شد.

ایمنی در حین استفاده از بتن کن

پارامترهای مهم در انتخاب چکش تخریب

برای انتخاب و خرید یک چکش تخریب به پارامترهایی باید توجه کرد. این پارامترها عبارتند از:

  • قدرت دستگاه
  • وزن دستگاه
  • سرعت دستگاه
  • تنظیمات مته دستگاه
  • لرزش دستگاه
  • اندازه دستگاه

سخن پایانی

اگر قصد دارید کارهای سنگینی در زمینه بازسازی، ساخت و ساز و خرد کردن مصالح سخت مثل آجر، سنگ و بتن انجام دهید بهتـرین ابزار برای شما چکش تخریب یا بتن کن خواهد بود. با مطالعه این مقاله و آگاهی از پارمترهای مهم در خرید یک چکش تخریب می‌توانید انتخاب آگاهانه‌ای داشتـه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.