جوشکاری با اینورتر روشی تازه و مدرن برای رسیدن به یک نتیجه حرفهای است. آیا شما هم با روش جوشکاری با دستگاه اینورتر آشنایی دارید؟ یا اینکه برای اولین بار است که نام آن را میشنوید؟
در عصر حاضر، تکنولوژی ثانیهبهثانیه در حال تغییر و تحول است. حال چقدر هوشمندانه خواهد بود، اگر این پیشرفت در جهت کاهش هزینههای مالی و زمانی نیز باشد.
همانطور که متوجه شدید در این مقاله قصد داریم درباره جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر صحبت کنیم. اگر این موضوع برای شما تازگی دارد، پس در این مطلب از مجله ابزار هیوندای همراه ما شوید.
جوشکاری با اینورتر چگونه است؟
در حالت کلی، جوشکاری فرایندی است که دو قطعه فلزی و یا حتی غیرفلزی را به وسیله گرما و حرارتدهی به یک محل اتصال میدهد. در این فرایند همچنین میتوان با ذوب کردن قطعه اتصال، آنها را به همدیگر چسباند.
جوشکاری دارای روشهای متفاوتی است و کاربرد هرکدام در صنایع مختلف با هم فرق دارد. اگر به دنبال روشی آسان و کم هزینه برای جوشکاری میگردید، پس به فکر خرید دستگاه جوش اینورتر باشید. در توضیح اینکه ” اینورتر چیست” گفتـه میشود، اینورتر قطعهای است که جریان برق را چندین برابر میکند. در این دستگاه منبع تغذیهای قرار دارد که شدت جریان بالایی را که مورد نیاز جوشکاری است، به وجود میآورد. دستگاه جوش اینورتر با کمک گرفتـن از یک سری رکتیفایر و سوئیچ، جریان متناوب AC را به DC تبدیل میکند. به شکل سادهتر، اینورتر مبدلی است که وظیفه اصلی آن تغییر نوع جریان الکتریکی است.
در دستگاه جوش اینورتر، از فناوری پیشرفتـه سیلیکونی به کار رفتـه است. در حالیکه در ترانسفورماتورهای مسی یا آلومینیومی و رکتیفایر قدیمی این قابلیت موجود نیست.
مزایای جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر چیست؟
عموما، جوشکاری با دستگاه اینورتر مزایای قابل توجهی نسبت به سایر دستگاههای جوش دارد. مهمترین مزایای آن شامل موارد زیر است:
- مهمترین مزیت جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر این است که احتیاجی به استفاده از برق سه فاز و صنعتی نیست. از این رو، میتوانیم برای شروع به کار دستگاه، از برق شهری بهره ببریم.
- دستگاههای جوشکاری قدیمی بسیار سنگین بوده و جابهجایی آنها نیز یک معضل است. در عوض، اینورتر جوشکاری این مشکل را نداشتـه و کاملا سبک و قابل حمل است.
- جوشکاری با دستگاه اینورتر میزان مصرف انرژی کمیتری دارد. این یعنی عدد پایینتری را روی قبض برق مصرفی مشاهد میکنید.
- دستگاههای جوش اینورتر به دلیل استفاده از تکنولوژی ماسفت (Mosfet و IGBT) کیفیت جوش بالایی دارند.
- دستگاه اینورتر دارای جریان خروجی منظمی است که قابلیت امکان تنظیم جریان را به کاربران خود میدهد. برای مثال، ممکن است در دستگاههای جوش تنظیمات درجه دو قدرت کافی را نداشتـه باشد و درجه سه هم بیش از اندازه زیاد باشد. در این حالت اینورتر جوشکاری کارآیی خود را به شما نشان میدهد.
معایب جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر چیست؟
بدون شک، جوشکاری با دستگاه اینورتر در کنار مزایای خود معایبی را نیز به همراه دارد ک مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- دستگاه جوشکاری نوع عادی ساختار و مکانیزیم سادهای دارد. پس بدیهی است که دارای هزینههای نگهداری پایینی باشد؛ اما دستگاه اینورتر جوشکاری بدین شکل نیست.
- دستگاه جوش اینورتر شامل کامپوننتهای الکتریکی زیادی بوده و ساختار پیچیدهای دارد. بنابراین اشکالزدایی در پروسه تولید، تست و همچنین تنظیم اجزای دستگاه اینورتر جوشکاری به مراتب سختتر است.
- دستگاههای جوش اینورتر دارای کامپوننتهایی با تکنولوژی پیشرفتـه بوده و در آنها از جریانهای منظم استفاده میشود. به همین سبب در مقایسه با دستگاههای جوشکاری سنتی آسیبپذیرتر هستند. این یعنی، با گذشت زمان نیاز به پرداخت هزینه برای خرید قطعات تازه خواهید داشت.
تفاوت دستگاه جوش ماسفت Mosfet و IGBT در چیست؟
در حالت کلی، دستگاههای ماسفت و IGBT هر دو ترانزیستور هستند، ولی تفاوتهایی با هم دارند که در ادامه آنها را نام میبریم:
- IGBT یک جهته اما ماسفت دو جهته است
- ترانزیستور IGBT دو قطبی و عایق بوده اما ماسفت نیمه هادی است
- ولتاژی که ماسفت با آن کار میکند حدودا 250 است اما IGBT با ولتاژ 800 کار میکند
- هدایت جریان در ماسفت از طریق الکترون ولی در IGBT براساس الکترون و حفره صورت میگیرد
- IGBT از ترمینالهای امیتر، کلکتور، و گیت تشکیل شده اما ماسفت از ترمینالهای سورس، درین و گیت
بیشتر بخوانید:لیست اینورترهای جوشکاری هیوندای
طرز کار دستگاه جوش اینورتر چگونه است؟
جوشکاری با اینورتر یک روش کاملا مدرن در صنعت بوده که بدون شک طرز کار آن نیز مورد سوال جوشکاران تازهکار است. به همین جهت در ادامه سعی کردهایم که توضیح مختصری از راهنمای جوشکاری با اینورتر را به شما ارائه دهیم:
در اولین گام از آموزش جوشکاری با اینورتر باید بدانید که کابل برق ورودی دستگاه اینورتر به شکل تکفاز و دو رشتهای است. از همین جهت، برای جریان 220 ولت شهری AC بهترین گزینه خواهد بود. جریان برق ورودی AC در حالت معمول با فرکانس Hz 50-60 و به شکل سهفاز و تکفاز است. این جریان، منبع تغذیه دستگاه جوش اینورتر را فراهم میکند.
لازم به ذکر است که در ابتدا این جریان یعنی AC به DC تبدیل میشود و سپس به فرکانس بالاتر KHz 10-1 تغییر میکند. به محض عبور مبدلهای هسته فریتس جریان لازم تولید میشود. در آخر، مقدار جریان تولیدی پس از همسو سازی و انجام عملیات فیلترینگ و تبدیل آن به جریان مستقیم، آماده جوشکاری است.
تا اینجای مقاله به توضیخ مختصر درباره طرز کار دستگاه جوش اینورتر پرداختیم. در ادامه مراحل کلی کار با دستگاه اینور را شرح میدهیم:
راهنمای جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر
نحوه جوشکاری با اینور بدین گونه است که حتما باید قبل از شروع کار، موارد زیر را یک به یک انجام دهید:
- زدن کابل برق دستگاه به پریز
- وصل کردن فیش انبر جوش به قطب مثبت و فیش انبر اتصال به قطب منفی
- روشن کردن دستگاه جوش اینورتر با زدن کلید پاور (ممکن است در جلو یا عقب دستگاه قرار داشتـه باشد)
- مشخص کردن سایز الکترود (این مورد بستگی به ضخامت سطح مورد نظر دارد به طور مثال ورق تیر آهن)
- تنظیم جریان متناسب با سایز الکترود ( قطر الکترود را در عدد 35 ضرب کنید به این طریق جریان مناسب را بدست میآورید)
- میزان جریان مناسب به عامل دما هم بستگی دارد (اگر جریان کمتر از حد مورد نیاز انتخاب شود، الکترود به سطح کار میچسبد. اگر بیشتر هم باشد الکترود بیش از حد داغ و ذوب میشود)
- با توجه به نوع آلیاژ، الکترود مورد نظر را انتخاب کنید (الکترودها به شکل نازک و ضخیم تولید میشوند. آنهایی که ضخامت بالای دارند برای جوش صفحات ضخیم و کارهای صنعتی و نوع نازک آن، جهت جوش ورقهای نازک و مصرف خانگی هستند)
- الکترود را به انبر جوشکاری وصل کنید (در این حالت میتوانید با یک دست انبر جوش و با دست دیگرتان انبر اتصال را بگیرید)
- هنگام جوشکاری الکترود را بیشتر از حد معمول به قطعه نزدیک نکنید، به این سبب که الکترود به قطعه کار میچسبد.
- در پایان به کمک فرچه سیمی سطح قطعه کار را تمیز کنید و صیقل دهید.
مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم، روش صحیح جوشکاری با اینورتر است. پس با رعایت نکات ایمنی به طریق گفتـه شده عمل کنید تا به نتیجه قابل قبول برسید.
چرا جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر اهمیت دارد؟
همانطور که در بالا بدان اشاره شد، جوشکاری با دستگاه اینورتر دارای مزایا و معایب بارزی است، اما با این همه کاربرد زیادی دارد. برای پاسخ به این سوال که دستگاه جوش اینورتر از چه لحاظی اهمیت دارد، میتوان به این مواد اشاره کرد:
- راندمان بالا
- عدم قطعی جریان
- انعطاف پذیری بالا
- کاهش حجم و وزن (به نوعی قابل حمل)
- الکترودها با سرعت بالاتری به نقطه ذوب میرسند
- افزایش سرعت کار (به دلیل فناوری به کار برده شده در آن)
نحوه جوشکاری با اینورتر به چه شکل است؟
اصولا روش صحیح دستگاه جوشکاری با اینورتر بدین شکل است که باید قبل از شروع به کار تمامی نکات ایمنی رعایت شود. به طوریکه، در ابتدای کار و قبل از راهاندازی دستگاه اینورتر، موارد زیر را حتما تهیه کنید:
- ماسک
- دستکش ایمنی
- لباس مناسب جوشکاری
- عینک مخصوص جوشکاری
علاوه بر موارد فوق، برای جوشکاری با دستگاه اینورتر به موارد زیر هم نیاز خواهید داشت:
- الکترود
- انبر اتصال
- کابل جوش
- فرچه سیمی
تنظیم دستگاه جوشکاری اینورتر به چه شکل است؟
برای اندازهگیری جریان گاز جوشکاری باید آن را برحسب فوت مکعب در دقیقه (CFM) حساب کنیم. به طور مثال اگر در جایی که جوشکاری میکنید جریان باد و هوا زیاد است باید جریان گاز را افزایش بدهید. همچنین اگر در یک مکان بستـه مشغول به کار جوشکاری هستید، باید جریان گاز را کاهش دهید. بر همین اساس تنظیم جریان گاز جوشکاری بستگی به شدت جریان هوا در آن مکان دارد.
برای مثال: در یک مکان باز جریان گاز را بروی (CMF) 50 تنظیم کنید. همچنین در یک موقعیت و مکان بستـه که جریان هوا کم است جریان گاز را روی (CMF) 15 بگذارید.
سخن نهایی در مورد جوشکاری با اینورتر و مزایا و معایب آن
همانطور که مطالعه کردید، نوشتار امروز ما درباره جوشکاری با اینورتر بود. در این مقاله گفتیم که جوشکاری چه معنایی دارد. دستگاه اینورتر چیست و همچنین طرز کار دستگاه جوش اینورتر را هم گفتیم. در ادامه برایتان توضیح دادیم که طرز کارجوشکاری با اینورتر چگونه است. در آخر، مزایا و معایب جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر را نیز شرح دادیم که بدانید این کار مناسب شما است یا خیر!
سوالات متداول در زمینه جوشکاری با دستگاه اینورتر
آیا دستگاه اینورتر چند کاره هم داریم؟بله، به طور مثال مدل شش کاره آن این قابلیتها را دارد:
- Wire
- MAG
- CO2 (میگ)
- FLUX-cored
- الکترود معمولی
- قابلیت جوش آرگون(تیگ)
آیا برای مصارف تماما صنعتی هم میتوان از اینورتر جوشکاری استفاده کرد؟در حالت کلی جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر برای مصارف خانگی و یا نیمه حرفهای مناسب است. به این طریق برای مصارف تماما صنعتی توصیه شده از تراسفورماتورهای جوشکاری استفاده کنید.
اگر قطبهای دستگاه جوش را اشتباه بزنیم دستگاه صدمه میبیند؟اگر دچار این اشتباه شدید، بدانید که این شرایط باعث پایین آمدن کیفیت جوش میشود. اما دستگاه آسیبی نمیبیند.
بله، به طور مثال مدل شش کاره آن این قابلیتها را دارد:
- Wire
- MAG
- CO2 (میگ)
- FLUX-cored
- الکترود معمولی
- قابلیت جوش آرگون(تیگ)
در حالت کلی جوشکاری با دستگاه جوش اینورتر برای مصارف خانگی و یا نیمه حرفهای مناسب است. به این طریق برای مصارف تماما صنعتی توصیه شده از تراسفورماتورهای جوشکاری استفاده کنید.
اگر دچار این اشتباه شدید، بدانید که این شرایط باعث پایین آمدن کیفیت جوش میشود. اما دستگاه آسیبی نمیبیند.